onsdag 12. august 2009

Gravid, mat, forhåndsregler?

Jeg syns det er litt vanskelig å vite hva man bør holde seg unna for at svangerskapet skal forløpe tryggest mulig. Har vært inne på nettet og lest på forskjellige sider, men finner forskjellige meninger og ulike ting. Så derfor lurer jeg på, alle dere tidligere gravide som titter innom bloggen min. Hva holdt dere dere unna i svangerskapet? Lurer forresten spesielt på reker? Kan jeg spise det?

6 kommentarer:

Line! sa...

Tror det er mange som overdriver, og noen som "underdriver" hva gravide kan og ikke kan!
SPESIELLT på mammasider/forum finner du mye "rart" ;) hehe..

http://matportalen.no/Emner/Gravide

Anonym sa...

hei :) du kan spise reker mens du er gravid, men skal være litt forsiktig med det når du ammmer :) jeg vet du skal være forsiktig med rød biff og sopp når man er gravid! jeg har spist begge deler å er gravid selv å har ikke merket noen ting =) det er det jeg har litt i bakhode bare :)

Hege sa...

Ja, jeg blir helt sprø av alt forskjellig som fins å lese.
Var inne på matportalen og tok en rask kikk.. :) Takk for tipset, line

Marthe sa...

Gratulerer hege=)
Jeg krysser fingrene mine for dere!
Jeg ville holdt meg unna ubehandlet kjøtt, og kjøtt som ikke er stekt eller kokt (spekemat for.eks)Men som sagt her så er det når man ammer man skal passe seg, så den lille ikke får vondt i magen! Men IKKE ri.. Ihvertfall ikke det 12 føste ukene.. Det er ikke bra med alt tykke som oppstår ved trav og galopp. Mange som sier det går bra, men hvorfor ta sjansen? (men dette er noe du helt sikker vet om) tvitvi.. Unner det det beste!

Hege sa...

Hei hei! Tusen takk for det, Marthe. Jeg er veldig spent på hvordan det kommer til å gå denne gangen.
Har sagt ifra meg hesten jeg har vært forrytter for, så det blir ikke noe mer ridning på meg nei...
I morgen skal jeg på 2(!) kontoller. Først på privatklinikk, før jeg skal på sykehuset. Så jeg er veldig spent på hva de kan se! :) Håper på liv der inne

Karianne sa...

Heisann Hege,
Her kommer info fra Helsedirektoratet, oppdatert i 2009. Jeg ville holdt meg til dette og ikke vært noe hysterisk på noe annet:
(Reker går mao helt fint....)
-Karianne

Matvarer du ikke bør spise

KJØTT

Rått kjøtt kan inneholde toxoplasma, som er en parasitt. Spis gjennomstekt eller kokt kjøtt.
Gravide bør ikke spise hvalkjøtt eller selkjøtt, fordi det kan inneholde høyt nivå av kvikksølv.

FISK OG SKALLDYR

Unngå raket fisk, blåkveite over 3 kilo, all gjedde, abbor over 25 cm, ørret over 1 kilo, røye over 1 kilo og eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt.
Unngå fiskelever, Svolværpostei og Lofotpostei.
Unngå krabbeinnmat fra skallet, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell.

MELK OG MELKEPRODUKTER

Unngå upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.
Listeria, som er en bakterie, er påvist i myke og halvmyke oster, som for eksempel brie og camembert, og i muggoster som gorgonzola. Unngå derfor disse ostene.